Pilgrimsvandring och -segling ”I franciskanernas spår”
från Norrtelje/Arholma till Kökar den 28e juni till 5e juli 2009                                                 English version                  

 

Söndagen den 28 juni startar startar pilgrimsvandringen från Björkö kyrka där vi firar mässa kl 0930.  Efter gudstjänsten går vi till lägergården Karlberg vi Skeppsmyra 4 km därifrån.  Där äter vi lunch och samlas i lägerkyrkan innan vi fortsätter till Östersjö brygga ca 2 km, där vi blir överskeppade till Arholma.
I kyrkan på Arholma blir det sedan pilgrimsseglargudstjänst kl 1530 med Taizésång.

På Arholma lägger segelbåtarna till i Riddarviken vi Norra fortet eller i någon an öns gästhamnar.

På kvällen blir det korvgrillning vid stranden av Riddarviken vid Norra Fortet där det även finns möjlighet till övernattning på vandrarhemmet Arholma Nord.

Om vädret tillåter startar sedan pilgrimsseglarna mot Kökar på måndag morgon för att sedan delta i Fransiscusfesten den 3-5 juli.

 

Teckning av Björn Ring från pilgrimsseglingen 2007

Från mitten av 1400-talet till reformationen på 1500-talet fanns på Kökars Hamnö ett franciskanerkloster, helgat till S:ta Anna.  På den tiden passerade stora segelleden (Kung Valdemars segelled) Kökar.  Varje år arrangerar Ålands södra skärgårdsförsamling en ”Franciskusfest” första helgen i juli, år 2008 den 4e till den 6e juli.

2007 och 2008 års segling

I juni 2007 seglade sex båtar, varav två Viksbåtar (kopior av fynd från år 1050) till Kökar från Arholma. 

Den 27e juni 2008 startade en ny segling, denna gång från hamnen i Norrtelje. Seglingen gick via Vätö, Arholma, Nyhamn, Björkör och Skottskär till Kökar, dit vi anlände torsdagen den 3e juli. Årets segling bjöd på gynnsamma vindar, men en del regn i början .  Den stora nyheten var att Olle Strömberg från Kastelholm följde med och videofilmade för att göra en dokumentärfilm, som är tänkt att komma på TV år 2009. På bilden syns Olle, med sin kamera, på kyrkbacken på Arholma.

I år uppfylldes de tre grundmålsättningarna på ett bra sätt:

En historisk upplevelse

Speciellt de som seglade Viksbåt fick en historisk upplevelse genom att ta sig över Ålands hav och genom skärgården på medeltidens villkor. Dessutom:

En naturupplevelse

Skärgårdarna, vi seglade igenom var kulturbygd med fiske under medeltiden, men numera vildmark med enstaka fiskestugor. Vädret var för det mesta vackert och vi upplevde en stor stillhet. På bilden syns Viksbåten förtöjd vis Skottskär, sydost om Föglö.

En andlig upplevelse

Varje morgon och kväll höll de deltagande prästerna en samling med sång och texter.  Bland annat fick vi höra om aposteln Paulus seglingsäventyr med skeppbrott på Malta.  Väl på Kökar deltog vi i Fransiskusfesten med åtskilliga präster och en biskop.

 

Läs mer om nordiska pilgrimsfärder på den norska hemsidan

.Kontakta gärna:

Ingmar Ögren
Fridhem 1
76040 Väddö
tel 0176-54580

ingmar_ogren[snabel-a]etanet[punkt]se
([snabel-a] = @)

Eller Otto Carneheim Väddö församling 0176-52410

Pilgrimsseglingen är initierad från  Interreg 3-projektet ”Skärgårdsmuseer” http://skargardsmuseer.net/introduktion

intereg


Säkerhetsbestämmelser (pdf-fil)